Kam z ostanki mesa in kostmi 18.2.11

Poklicala me je gospa, ki je na blogu videla, da imamo dva psa (od septembra pa še dva mačja najdenčka, dva oranžna tigrčka) in me vprašala, kaj narediti z ostanki mesa in kostmi v gospodinjstvu. V naši hiši teh ostankov največkrat ni (jasno, pri tako številni armadi štirinožnih družinskih članov), razumem pa dilemo. Meso in kosti načeloma naj ne bi dodajali v kompost; ko gnijejo, oddajajo neprijeten smrad in privlačijo nezaželene živali(ce). Še posebej, če je teh ostankov veliko. Da ne govorim o armadi ljubljenčkov iz okoliških hiš, ki bi z veseljem preživljali proste urice med brskanjem po našem kompostnem kupu. Ali pa medvedov iz okoliških gozdov, če živite na pravšnjem koncu Slovenije…

Ker kurijo v klasični peči na drva, sem ji predlagala, naj ostanke mesa in kosti (čim bolj suhe) zogleni v peči, oglje pa doda kompostnemu kupu. Navodila, kako sami izdelamo manjše količine svojega biooglja v domači peči na drva, so tukaj. Stane nas nič, plini v piksni, ki bodo zgoreli v peči, bodo proizvedli nekaj dodatne toplote, z bioogljem bomo pa oplemenitili svoj kompost. Upam, da bo ideja še komu prišla prav.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s