Čigava si pa ti, Slovenija? 8.2.11

Pred dnevi je do mene prišla informacija, da se je v zadnjih letih kmetijska zemlja v Sloveniji skrčila za 16 %.  Zaradi asfaltiranja in zaradi zaraščanja. Že tako nam v zadnjih 20 letih hitro pada odstotek samooskrbe, čedalje bolj smo odvisni od uvoza hrane (kam to pelje – zagotovo vsaj v podražitve, da ne napišem česa hujšega). Zelo dober članek na to temo je napisala Marjeta Šoštarič (Delo, 8.2.11): Ujetniki velikih.

To so slabe novice. Ampak vsaka zadeva ima svoj antipol – zame je to moj permakulturni vrt, moj mali košček Slovenije, in permakultura na sploh. Svoje težave rada rešujem sama, ne čakam da me odreši deus ex machina. In če sodim po obisku bloga, ki je januarja dobesedno eksplodiral (ful sem bila vesela :), nas je takšnih v Sloveniji že veliko.

Na svoji parceli ne bom imela angleške trave, ki jo je povsod (razen v Angliji) izjemno težko in drago vzdrževat in podobnih samim sebi namenjenih zadev, pač pa vrt, poln užitnih dobrot. Stvar odločitve, seveda; tako kot vse v življenju.

Pripenjam še tale film (je kar dolg, 1h20˙ :), v katerem Geoff Lawton govori o permakulturi.

Advertisements

2 thoughts on “Čigava si pa ti, Slovenija? 8.2.11

 1. Bravo Bojca. Super blog. Res je osvobajajoče vedeti, da se odlična hrana lahko pridela tudi brez odvisnosti od drage kemije. Upal bi si trditi, da je Slovenija s svojimi malimi kmetijami in vrtičkarsko tradicijo naravnost idealno okolje za takšen pristop. Upam, da se bodo enkrat v prihodnosti tudi odgovorni začeli zavedati tega zaklada, ki ga imamo. Do takrat pa bomo vsi, ki nam ni vseeno za našo prihodnost z veseljem in zanimanjem spremljali takšne navdušence kot si ti. V novi rastni sezoni ti želim veliko uspehov pri pri igri z naravo. Verjamem, da boš s svojimi prispevki marsikoga navdušila da tudi sam poizkusi.
  Za konec morda samo še povezava do podobne spletne strani z veliko nasveti in praktičnimi izkušnjami:
  http://www.ekogea.si/wiki/index.php/Glavna_stran

  LP
  Maks

  • Hvala za komentar, lepo slišat :) Se strinjava na celi črti. Letos sem opazila, da me je permakultura “pokvarila”: kamorkoli okoli sebe pogledam, na travnik, v gozd, grmičevje, povsod vidim same priložnosti. Prisežem, da včasih nisem bila taka :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s