Premlat hudiča :) 15.1.11

No, ne gre za tapravega rogatca, pač pa za trmasto robido.

Pred nekaj dnevi sem se pogovarjala s kolegico, ki se je lani vselila v čedno novo hišo. Letos bo na vrsti okolica. Del parcele je namenila vrtičku z zelenjavo, jagodičevjem in sadnimi drevesi. Med pogovorom je omenila, da jo je kar strah trenutka, ko se bo treba spopast z  robido. Pričakuje težko borbo, v kateri bo potrebovala mačeto, sekiro, kramp in lopato. Da o super močnih rokavicah in debelih gumijastih škornjih sploh ne govorim.

Tudi pri meni je robida imela veselje cukat za rokave in hlačnice, uzurpirat vrtni prostor in trgat kožo na nezaščitenih rokah, dokler nisem naletela na pameten nasvet na blogu Janeza Božiča. Če se z robido spopadamo tako, da jo sekamo, kopljemo, trgamo, bo s tem dobila samo še večje veselje do širjenja. Svojo moč iz poganjkov, ki jih odsekamo, in iz korenin, ki jih populimo, robida usmeri v nove korenine in nove poganjke, ki jih razžene v nove smeri, tja, kjer je sploh ne pričakujemo. Ne, to robide ne prežene. Pomaga pa, če jo korenito premlatimo. Potem se začne umikat, ker mora svojo moč uporabiti za celjenje ran.

Pri vrtu imam velik grm robide (in njene robidnice so res zelo dobre). Dokler sem jo sekala in pulila, sva bili obe nesrečni. Poganjala je na najbolj nemogočih mestih in hitro se je razvijala v trnast zid. Odkar jo (vsakič ko se mi dozdeva, da si spet preveč dovoli) raje premlatim z kakšnim kolom, hitro pogrunta in ve, da se na vrt ne sme širit. Postopoma se je celo zožila v čeden grm, s katerega z lahkoto poberem sadeže. In obe sva zadovoljni.

4 thoughts on “Premlat hudiča :) 15.1.11

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s