Terra preta 3. del 12.1.11

Na posnetku je (proti koncu filma) naprava za pridelavo bio oglja, v kateri kot surovino uporabljajo kurji gnoj (one man´s garbage is another man´s treasure), pline, ki nastajajo v procesu, pa koristno porabijo kot lasten vir energije, pa še za sosede ga je dovolj:

Ogljik (C) skupaj z dušikom (N), kisikom (O) in vodikom (H) spada v skupino osnovnih elementov, zaradi katerih je na naši Zemlji sploh takšno življenje, kot je. Prst, na kateri bo kaj lepega in dobrega zrastlo, jih seveda mora imeti dovolj. Ogljika žal ne moremo “posejati” (dušik lahko, posejemo metuljnice, grah, bob, fižol, volčji bob…), lahko pa ga zemlji dodamo, tako kot pametni stari indijanci, z zoglenelo biomaso (biochar). Oglje nastane ob dehidraciji bio mase v visokih temperaturah in ob odsotnosti kisika. Postopek se imenuje piroliza. Na kakšen način vse vpliva bio oglje na prst, še odkrivajo. Nekatere stvari so že pogruntali: oglje bogati zemljo tudi zaradi svoje strukture, ki je takšna, da je dejanska površina koščka oglja zelo velika. Mikroorganizmi se z veseljem naselijo vanj. Ogljik iz bio oglja vpliva na kakovost, hranljivost, zemlje – presenetljivo in še nepojasnjeno dejstvo je, da je od vrste ogljika odvisna kakovost prsti (briketi za raženj zato ne bodo pravi). Raziskave so pokazale, da na sodobnih poljih količina pridelka z leti upada, ne glede na količino dodanih gnojil (to spoznanje je bilo šok za vse, ki so verjeli, da bodo umetna gnojila čarobna paličica sodobnega kmetijstva). Danes znanstveniki sklepajo, da je manjkajoči člen morda prav ogljik oziroma bio oglje. Nase veže vodo (zato bo rastlina, posajena v čisto oglje, hitro propadla zaradi izsušitve), pa tudi strupe (ena od idej, ki predvidevajo množično uporabo bio oglja je, da bi z njegovo pomočjo razstrupljevali s pesticidi obremenjena kmetijska področja).

Upam, da bom kmalu lahko objavila tudi svojo varianto pridelave bio oglja. Pripomočke, material in znanje za prvi poskus že zbiram.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s