Terra preta 2. del 10.1.11

Terro preto, ki jo danes najdejo v amazonskem porečju, so ustvarili v obdobju med 450 pr.n.št. in 950 n.št. Fascinantno je, da se je njena rodovitnost ohranila več stoletij, celo tisočletij. Menda se celo obnavlja; doda si po 1 cm na leto. Rast in razmnoževanje sta lastnosti živih bitij; konec koncev živa zemlja, bogata z mikroorganizmi in živalcami, dejansko je živ organizem (sem se spomnila na zanimivo dejstvo, da smo ljudje pravzaprav tovorni vlak za bakterije; če bi nas zmleli v mikserju, bi bilo 95 % te mešanice sestavljene iz različnih bakterij. Toliko o kroni stvarstva :).

V terri preti so našli cela okostja njenih ustvarjalcev. V pragozdu sicer ostanki živih bitij, vključno s kostmi, hitro razpadejo; v terri preti so se ohranila. Presenečeni raziskovalci so na osnovi analize kosti in zob ugotovili, da so bili ti nekdanji prebivaci pragozda visokorasli, močni in zdravi. Za zdrave, močne zobe in skelet, na katerega so pritrjene močne mišice, pa je potrebna zdrava in bogata prehrana. Ki jo je moč pridelati seveda samo na s hranili bogati zemlji.

Kratek film o tem, kakšen je videti vrt, ki raste na terri preti:

Kakšna bodo čez tisoč let polja današnjih kmetov, ki jih s tako vnemo polivajo in z letali iz zraka špricajo z različnimi cidi (cide  = angl. priponka za umor, ubijanje)? Terri preti slična? Menda ne, če se pa že sedaj spreminjajo v puščavo. Ko sem se lotila svojega vrta in zanj določila del parcele, na katerem je poganjala trava, robida, nekoč pa je tam tekla makadamska pot, sem si želela hitrih rešitev. Najhitrejša bi bila, da kupim in dam pripeljati zemljo. Pomislekov sem imela cel kup (kaj pa vem, od kod je, koliko strupov je v njej, je iz bližine prometne ceste, koliko so špricali po njej, koliko je sploh živa…) in na srečo sem si premislila ter naletela na znanje, kako lahko sama izdelam svojo, kakovostno zemljo. To je tako, kot torta iz domače pečice: točno vem, kaj je v njej :) Zemljo se dejansko da “pridelati”: s kompostiranjem in gnojenjem (ko vrnemo, kar zemlji odnesemo, spet vanjo, pa še kaj dodamo), z zastiranjem (pod zastirko pridni delavci predelujejo organske ostanke v humus) in z bio ogljem. Tako kot stari indijanci.

Na netu je v raznih člankih veliko govora tudi o tem, da bi z zoglenevanjem bio mase lahko rešili problem tople grede. O tem razpravljajo na univerzah, v ZDA je potekala konferenca na to temo (komentar o tem je v prejšnjem postu). Njihovo mnenje je, da bi bilo to mogoče. Mene pa kljub vsemu najbolj zanima moj vrt. Tudi zato, ker verjamem, da se vse začne in konča pri malem človeku in njegovem mikro okolju. Lahko mali človek, posameznik, reši svetovni problem? Seveda, če je teh posameznikov, malih ljudi, veliko, in če ti počnejo prave stvari.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s