Kakšno vezo imajo jabolka z makrobiotiko 9.11.10

V roke sem dobila zanimivo knjigo Makrobiotični zen (ali: umetnost pomladitve in dolgega življenja), ki jo je napisal Georges Ohsawa. Kunšten naslov, pa sploh ni tako hudo. Pametni Ohsawa jo je napisal tako, da jo razumem tudi brez študija vzhodnjaških ved.

Glavni vzrok za vse bolezni je po makrobiotiki neravnovesje jina in janga v človeku. Jin in jang sta dve nasprotujoči, a dopolnilni sili, ki sta v vsaki stvari, snovi, živem bitju. Jin je širjenje, prostor, zunanje, navzgor. Jang je krčenje, čas, notranje, navzdol. Vir sodobnih civilizacijskih bolezni naj bi bilo preveč jina (zelo jin so razhudniki, večina mesa, predvsem pa vse industrijsko pridelano meso, kravje mleko in mlečni izdelki, južno sadje, kava, sladila, ingver…). Ravnovesje popravimo tako, da jemo več tega, kar nam manjka in manj tistega, česar imamo že tako preveč (torej, vsi debelušni in utrujeni, jejmo več janga :). Zelo bolnim (skoraj bi napisala: neuravnovešenim :) Ohsawa priporoča, da vsaj mesec dni jedo skoraj izključno žita (riž, proso, ajdo, pšenico – seveda v čim bolj naravnem stanju, zato glaziran riž že ne bo pravi) z do 10 % jang zelenjave. Z veseljem sem prebrala, da so jabolka zelo jang, pa še lokalna hrana so (kar je tudi priporočljivo). Torej tudi po makrobiotiki drži: eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.   

Sredi oktobra sem na kmetiji blizu Frankolovega obirala eko jabolka. Staro sorto, bobovec. Nič špricana, na visokodebelnih jablanah, ki rastejo na kar precej strmem pobočju (zaradi česar se je vsake toliko kakšen od družbe na petah odpeljal malo nižje v dolino, trenirke so pa sproti zbirale potrdila o naši pridnosti – rjave štampiljke  blata). Obirali smo z obiralniki, pa kmalu ugotovili, da bo treba otresati, ker vseh jabolk ni bilo mogoče doseči. Ste že kdaj otresali jabolka z dreves? Vam povem, da sploh ni tako lahko, kot se zdi. Kolesarska čelada pride zelo prav.

Za ozimnico so primerna samo obrana jabolka, otresena pa ne, ker se pri padcu vsaj malo obtolčejo in zato ne zdržijo do januarja, ko so najboljša kot namizna jabolka. Pa nič ne de, bobovec je čudovit za marsikaj. Za pite, sok, marmelade, čežano… Medtem, ko čistim jabolka in jih režem na krhlje za nadaljno obdelavo, z njimi komaj sproti pitam lačna usta mlajše generacije (med katero sodi tudi Luna, ki kar ne more zatajiti, da ima gene zlatih prinašalcev). Recepte o tem, kaj se da početi z njimi (mislim, z jabolki) bom dala pa v Dober tek.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s