Jesen na vrtu 2.11.10

Drži, da ni rastne sezone, razen če rastna sezona pomeni 365 dni na leto. Ves čas, vse leto, se da početi kaj koristnega in zabavnega. Tudi zdajle, na začetku novembra, idej ne zmanjka.

Radič rezavec mi zelo lepo dela. Ponoči ga hodijo pridno žet srne (na srečo so tako pametne, da ga vedno pustijo nekaj centimetrov nad tlemi in lahko ponovno požene), zato bom sadike potikala v zabojčke na terasi. Do prvega resnega mraza bodo tam, potem pa odpotujejo na siljenje v shrambo v kleti.

Praznih gred pri meni ni. Peso sem do konca populila danes, korenje še bom. Praznino zasejem s špinačo (za naslednje leto), perje od pobranega pridelka pa posujem povsod tam, kjer se kaže gola zemlja. V primerjavi z lanskim letom je plast humusa bistveno bolj debela, zemlja je mastna in temna, ampak ne zbita. Jesensko delo na vrtu je podobno spomladanskemu čiščenju hiše: odstraniš vse, kar je odveč, prezračiš, obrneš na glavo, poiščeš nove vidike, prestaviš, ustvarjaš, skratka – revolucija. V glavi si že sestavljam načrt vrta za naslednje leto. Zdaj je pravi čas, da razmislim o obliki vrta, kje bo glavna pot, kam bom dala maline in ribez, kje bodo buče… Za razliko od revolucije v hiši pa si na vrtu lahko privoščim več tistega, česar si v hiši iz obzirnosti ne morem priviščiti v neomejenih količinah (ker bi sicer zmedla moža in ne bi več vedel, a je sploh prišel domov :) – do nezavesti lahko improviziram, packarim in kombiniram. Pri tem uporabim materiale, ki bi sicer potovali na odpad; z malo domišljije in spretnosti mi ni treba praktično ničesar kupiti. Tako kot vedno in povsod v življenju pa velja tole – več kot “ne” mi tudi rastlina ne more reči :) Če je pa “ja”, torej je zadovoljna, mi to pokaže z zdravo in bujno rastjo.

Zelje še vedno pridno dela glave (drugo leto bom vse delala dosti prej, zato me pred pomladjo čaka poseben projekt – sestavljanje gnojilnikov). Osipavam stebla in jih obdajam z zastirko, da mu je bolj prijetno. Sadike cvetače, ki jim ni uspelo narediti belih kron, bom preden se začne resen mraz pobrala, zrezala, na hitro zdušila in v vrečkah spravila v zamrzovalniku.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s