Dvojni vodovod s kapnico 21.9.10

Z neba nam dobesedno na strehe leti denar. Samo prestreči ga je treba.

Ko smo se pred šestnajstimi leti preselili v naravo, v hiši ni bilo vodovoda, kot sem ga bila vajena v mestu. Voda se je s strehe zbirala v “štirni”, betonskem zbiralniku, vkopanem za hišo. Od tam jo je črpal in po hišnih ceveh poganjal hidrofor. Na srečo, bi lahko rekla danes; če bi že takrat imela vodovod s pitno vodo, verjetno kasneje ne bi razmišljala o dvojnem vodovodu, ker bi se mi zdelo preveč zakomplicirano. Pa sploh ni. Samo pravega mojstra moraš imeti.

Šele pred tremi leti je tudi do naše hiše prilezla cev s pitno vodo (pa smo samo 30 km oddaljeni od Ljubljane). Kapnice seveda nismo odklopili. Pitno vodo smo napeljali le do pipe v kuhinjskem koritu. Povsod drugje po hiši še vedno teče kapnica: v kopalnici, stranišču, v pomivalnem in pralnem stroju, za pranje avtomobilov in zalivanje vrta. Dotrajani betonski sarkofag smo nadomestili s plastično cisterno. Njenih 4000 litrov vode popolnoma zadošča, če pa kapnice le zmanjka, se z zasukom vgrajenega ventila dotok pitne vode preusmeri v vse hišne cevi.

Pipe (menda je pipa po treh letih že za na odpad, uničena zaradi kamna) in bela keramika (umivalnik, bana, straniščna školjka) so kot novi, brez kamna, pomivalni in pralni stroj delujeta kot mina (calgona in podobnih ne potrebujem), mehčalcev za perilo ne uporabljam. Za vodo plačam komunali dobre tri evre na mesec, vsa ostala voda je zastonj, ker sama od sebe pade z nebes. Kapnica seveda ne gre direktno s strehe v vodovodne cevi, pač pa najprej potuje skozi filtre peska in kamnov, da se prečisti.

Mogoče bom enkrat natančno seštela, koliko prihranimo, čeprav je že čez palec jasno, da ne malo. Poleg tega je že sama zavest o tem, da s pitno vodo ne splakujemo stranišča ali peremo avtomobilov, prijetna.

5 thoughts on “Dvojni vodovod s kapnico 21.9.10

   • Odličen moto!
    To si bom nekam zapisala!
    A MI BO ŽAL, KO BOM IMELA 80 LET, ČE TEGA NE NAREDIM?
    Sigurno, za marsikaj! In za marsikaj, kar naredim, mi takrat ne bo mar. Kaj ne bi bilo res boljše to malo uskladit že zdaj?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.