Zelje, koruza in veselje do življenja 15.9.10

Na drugi strani ograje mojega malega permakulturnega kaosa (beri – vrta :) imata naša soseda, starejši par iz Ljubljane, klasičen vrt s pošlihtanimi gredicami, brezhibno pograbljeno zemljo in v vrste posajeno zelenjavo. Na svoj vikend prideta vsak teden vsaj enkrat in takrat, če naletimo en na drugega, malo poklepetamo. Zadnjič smo se spet srečali ob ograji. Vrtova si nista skoraj nič podobna – na moji strani kipeča zmešnjava, na njuni red. Gospa je pokomentirala mojo sladko koruzo: zdaj jo boste pa že kmalu lahko jedli – in zelje: kakšne lepe glave dela.. potem pa dodala: pri nas je pa letos bolj ubogo, prehudi šoki so, temperatura skače gor in dol, enkrat je vroče, potem spet hladno, pa enkrat lije kot iz škafa, potem je pa spet suša. Kako pa to, da pri vas tako lepo poganja? Seveda nisem mogla biti tiho in sem ji povedala, da je bistvo v tem, da dovoliš rastlinam, da uporabljajo svojo pamet in jih pri tem podpiraš. Da torej opazuješ in slediš, pomagaš in vmešaš pa se samo toliko, kot je res treba, ne pa da teroriziraš, ukazuješ in kaznuješ kot kapo v koncentracijskem taborišču (tole je res že malo radikalna izjava, ampak iskrena, res tako mislim). Zadovoljne rastline imajo veselje do življenja, to pa se zlahka vidi na rasti in kasneje okusi v skledi ali na krožniku.

Na obrazu sem ji brala, da jo zanima, ampak da težko kar takoj sprejme tako radikalno drugačen način razmišljanja. Vendar: vaja dela mojstra (in mojster dela vajo :). Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu. In tisoč milj dolga pot se začne s prvim korakom. In tako dalje, da ne naštevam.

Samo še tale citat (čeprav ni zrastel na mojem zeljniku, pač pa je sposojen s Facebooka od prijateljice Jane):
If existence invited us to be here, who else’s permission do we need to accept ourselves as we are? Stop struggling to impress others, who are struggling equally hard to impress us. -osho

Rastline to razumejo, dajmo še ljudje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.