Brokoli in cvetača 14.6.10

Na vrtu mi je začelo zmanjkovati prostora, kar je tragično zato, ker imam še veliko semen in idej in sadik… Treba se bo lotit širitve vrta za naslednje leto.

Danes je od 11. ure dalje po luninem koledarju pravi čas za sejanje, sajenje in presajanje listnate zelenjave, kamor spadajo tudi solata, brokoli in cvetača. V zadnjo, desno vrsto, sem posejala redkvico:

Potem sem zasula jarke z zemljo, ki sem jo kot posipanec mlela med dlanmi. Bolj, ko so semena drobna, bolj bi morala biti drobna zemlja, s katero so pokrita. Čez sem dala zastirko, tokrat kar kopreno. Po včerajšnjem dežju je zemlja vlažna in od današnjega sonca že lepo ogreta. Odlični pogoji za sajenje.

Redkvico bom kasneje zredčila s puljenjem, odvečne sadike brokolija in cvetače pa razsadila po vrtu med prijatelje. 

Brokoli kali 5-8 dni, sivozeleno rožo pa oblikuje dobrih 100 dni. Si pa vzame čas. Ko odrežemo glavni cvet, dela stranske, manjše cvetove, ki jih lahko režemo do pozne jeseni.

Odvečne sadike brokolija bom kasneje presadila na gredo med grah, ker sta z grahom dobra prijatelja in ker bo takrat, ko bom grah že lahko pobrala, brokoli dobil več prostora in do konca zrasel. Grahu potem, ko požene, nastavim razvejanje šibe, ki so mu v oporo in katerih se z veseljem oprime z viticami:

Cvetača kali 8-12 dni in tudi pri njej traja rast več kot 100 dni. Potrebuje bogato humusno prst, zato sem malo skeptična, če je moj vrt že pravi zanjo. Nič hudega, bomo poskusili. Z redkvico sta si simpatični, zato bosta dobili prostor na gredi z redko posajenimi jagodami. In solato za družbo – ta se itak z vsemi dobro razume. Eni so pa res neverjetni :)

Solate je fino imeti čim več in ker mi na vrtu že zmanjkuje prostora, bo posajena tudi v staro pnevmatiko. Enako velja za redkvico – tudi te ni nikdar preveč.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.