Kamni v permakulturnem vrtu 1.6.10

Kako je vse relativno in odvisno od tega, s katerega konca gledaš. Kamen je lahko nebodigatreba, ki se ga je treba znebiti, pa naj stane kar hoče, ali pa koristen pomočnik, dragocen material in tisti, ki omogoči, da se tazeleni dobro počutijo.

Kamni čez dan zbrano sončno energijo ponoči počasi oddajajo rastlinam okoli sebe. To sem izkoristila pri paradižniku.  Kamen sem postavila za paradižnik tako, da paradižniku ne dela sence in mu nudi oporo. Ko bo paradižnik večji, dobi še oporo iz palic, zaenkrat je takole OK:

Kamni se “potijo”. Pod njimi je vedno vlažno in prijetno za deževnike. Rastlinam, posajenim blizu, ta vlaga paše. V luknjah v kupu kamenja se čez dan rada skrije koristna krastača (lat. Bufo bufo – spet eno hecno ime :), na njem pa se sončijo zelenec in martinčki.

Iz kamnov sem sestavila zeliščno spiralo, podnožje kompostnika in zidek okrog grede za čajote:Sepp Holzer svoje kamne in skale koristno porabi. Pred njimi in med nje posadi tiste rastline, ki jim ustreza dodatna toplota (te na višini 1100 do 1500 n.m.v. gotovo ni nikoli preveč). Sestavljanje kamnov je podobno sestavljanju lego kock. Koristno s prijetnim :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.