Kopališče za ptičke (Bird bath) 26.5.10

Koristne živalce privabimo tako, da jim uredimo prijetno okolje. In z isto metodo se znebimo tistih, za katere bi raje, da bi se preselili. Več koristnih, manj nezaželjenih. Dve muhi na mah in brez strupov.

Za vse tiste operjene kolege, ki na vrtu in okoli njega pridno meljejo žužke, sem naredila ptičjo kopalnico. Ptički namreč uživajo v kopanju, kar ve vsak, ki je kdaj imel papagaja ali kanarčka za družbo. Da ne govorim o tem, da potrebujejo vodo za pitje. Pozimi jih krmimo, da lažje preživijo, poleti pa nanje kar malo pozabimo. Hrane imajo zdaj res dovolj, kaj pa vode? 

Kopališče je narejeno po permakulturniško – v veliki meri iz recikliranih in doma nabranih materialov (če lahko tudi silikon, ki ga je nabavil mož, jaz sem ga pa našla v kleti, štejem med reciklirane najdbe :). Steklena posoda je iz vrat odsluženega pralnega stroja, na dnu pa so stekleni kamenčki, ribica iz fimo mase in večji in manjši kamniti kamni. Nekaj večjih kamnov gleda iz vode, da se bodo tisti bolj previdni lahko postopoma spustili v čofotanje. Globina vode v posodi je približno 3 cm. Ptički namreč niso žabe. Z vodo se radi škropijo, česar pa ne bi mogli, če bi morali stati v vodi do grla.

Upam, da jim bo všeč. Madonca, jaz bi kar z veseljem imela takšno kopalnico. V delu imam še eno, precej večjo kopalnico. Družinski model, za razširjene družine :)

Advertisements

2 thoughts on “Kopališče za ptičke (Bird bath) 26.5.10

  1. Super ideja-tole s stekleno posodo.
    Pri nas je užitek gledati kosovko in kosa, ki se prideta okopati, pa plašne grlice, ki najprej preverijo ali je zrak “čist” :-) Le glejte, da boste v bližini kopališča postavili še klopico in mizo- za vas ;-)

    • Popravek: kopalnico sem naredila na novo. Silikon ni najbolj primeren material za vodni bazenček… zdaj sem uporabila poliester za laminiranje. Izgleda zelo lepo, kot steklo. Učenje na lastnih napakah je sicer naporno, zato pa zelo učinkovito.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s