Indijanski vrt treh sester: fižol, koruza, buča 21.5.10

Ameriški Indijanci so fižol, koruzo in buče gojili skupaj, v skupinah. Tri sestre, kot so jim rekli, si pomagajo takole: koruza nudi oporo fižolu za plezanje, fižol zagotavlja dušik, ki ga potrebujejo buče in koruza, buče pa prerastejo tla in naredijo zastirko. Koruza in buče so precej zahtevne glede hranil, zato običajno koruze ni dobro več let gojiti na istem mestu. Tako pa ni problema. Prostor je učinkovito uporabljen, plevel nima prostora, zalivamo po potrebi – pa ni treba veliko, vse tri sestre so pa vesele in zadovoljne v svoji družbi. Še to: jedi, v katerih kombiniramo fižol s koruzo, so popoln beljakovinski obrok.  

Buče sem vzgojila kot sadike, fižol in koruzo pa posejala direktno na vrt. Fižolčke sem posejala okrog vsake od zasajenih opornih palic, v vmesni prostor pa posejala semena koruze in sadike buč. Koruzo sem sejala v dve vrsti (zaradi opraševanja). Fotografija je nastala, preden sem golo zemljo zastrla s pokošeno travo:

Dokler se buče ne razrastejo in fižol in koruza ne prilezeta na plano, bo plevel odganjala zastirka iz trave, ki bo skrbela tudi za to, da se zemlja ne bo izsuševala. Tudi pokošena trava ima precej dušika, zato je idealna zastirka za buče in koruzo.

Če ne bi imela palic, bi najprej posejala koruzo, dva tedna kasneje oz. ko je koruza velika že kakšnih 15 cm, pa še fižol. Tako ima fižol, ko pokuka na plano, že majhne koruze, po katerih se lahko pozneje vzpenja. V vmesne prostore posadim sadike buče.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s