Voluhar 20.5.10

Voluhar je trpežna in precej brihtna zverca in ker se bom zelo verjetno ubadala z njegovim apetitom, sem začela zbirati informacije o tem, kako se ga znebiti. Strupov ne bom uporabljala. Prvič zato, ker prav gotovo ne sodijo na permakulturni vrt, drugič pa zato, ker si ne morem predstavljati, da bi zastrupila živalco samo zato, ker rada je. Voluhar je s svojimi rovi tudi koristen, ker zrači tla in jih rahlja. Vsako živo bitje ima svoj prostor in namen, tudi če se nam na prvi pogled ne zdi tako.

Razen tega zastrupljanje ni smiselno še iz enega razloga: tudi če v spopadu zmagamo in pobijemo glodalce, bodo manjko nadomestili tako, da bod naslednja legla številčnejša. In potem potrebujemo še več strupa, in potem… Nima smisla.

Voluharja odganjajo:
– v tla postrani vkopane steklenice, na katere piska veter. Voluhar nima smisla za moderno glasbo, zato se raje odseli;
– v tla vkopane plastenke, ki jim odrežemo grlo in zoženi del. Vanje natočimo malo vode. Voluhar se gre kopat in ne more ven. Sledi selitev (najbolje z avtom) daleč stran od našega vrta :)
– vejice tise. Tisa je strupena in menda strašno smrdi voluharju.
– bob. Posejemo ga okoli vrta. Tudi sicer je bob stročnica, ki je premalo cenjena na naših vrtovih – torej dvojna korist.
– okrog mladih sadnih dreves posadimo topinambur. Voluhar ga ima zelo rad. Drevescem bo glodanje v veliki meri prihranjeno, topinambur bo pa z voluharjevo pomočjo pod kontrolo. Topinambur je namreč tako zelo podjeten, da si marsikdo razbija glavo, kako bi ga deportiral iz vrta. 

Na spodnjih fotografijah je način odstranjevanja voluharja, ki pa je žal precej neučinkovit in zaradi stranskih učinkov ni najbolj primeren. V vrtu pušča velike luknje; mogoče pride v poštev, če bi na vrtu radi posadili platane :) Še obvestilo: nobena od treh živali (Luna, Piko in voluhar) ni bila poškodovana, vse tri pa so se zelo zabavale. Skoraj bi lahko stavila, da voluhar še najbolj.

OK, a bo še dolgo trajalo?

4 thoughts on “Voluhar 20.5.10

  1. Bravo! Super si me spravila v smeh! Me veseli, da živalce niso poškodovane in da ne pobijaš živali samo zato, ker rade jedo. Me pa skrbi ena stvar (jaz namreč tudi imam voluharja): če posadim topinambur, ali ne bo potem to vaba za še več družinic?

  2. Živjo! Dobro vprašanje; si mi dala mislit ;)
    Mogoče je takole: ravnovesje pogojuje ravnovesje in neravnovesje pogojuje neravnovesje. V kakšnih pogojih je npr. ogromno škodljivcev? Tam, kjer je monokultura – ker je to neuravnovešeno okolje. Recimo koloradski hrošči na njivah krompirja. Na monokulturah ima škodljivec bogato postreženo mizo. Samo zraven sede in žre. Še premikat se mu ni treba kaj dosti. In potem s polnim trebuhom postane pater familias številne družine.

    Na (z)mešanih posevkih je pa druga pesem. Zadeve, ki jih ima rad, niso tako na kupu; se mora malo bolj potrudit. Ni takšne Indije koromandije. In potem seveda tudi otrok ne bo toliko. Kje ima pa čas in energijo :)

    Po mojem je potem takole: treba je sadit in sejat čim bolj (z)mešano in neorganizirano. Da ni vse na “izvolite”. Topinambur okrog mladih sadnih dreves ima nalogo preusmerjanja pozornosti. Voluhar nekaj pač mora jesti. Če ne bi topinamburja, bi mlade drevesne koreninice, s čimer bi naredil veliko večjo škodo.

    Pogledala sem še v Holzerjevo knjigo Uporni kmet. Tam Sepp Holzer pravi takole: “Če voluhar najde pestro ponudbo primernih rastlin, ki istočasno tudi vzpodbujajo rast zelenjavne in sadne kulture, ni opaziti, da bi povzročil škodo. Boj proti njemu ni potreben, saj narava na prosti zemlji poskrbi za večji pomladek oziroma priseljevanje. Ena od nalog voluharjev je, da prispevajo k razmnoževanju raznolikih rastlinskih vrst, tako da zbirajo njihove korenine, od katerih pojejo le del, ostalo pa na različnih krajih spet požene.”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s