Grah in fižol 12.5.10

Nista prijatelja, vem. Ampak sadim ju pa lahko oba hkrati, ker sodita oba v skupino rastlin s plodovi.  Po luninem koledarju bo jutri ugoden dan za sejanje teh rastlin.

Madonca, na koliko stvari je treba pazit. Na lunin koledar, pa kdo se ima rad in kdo se ne mara, pa da fižolu najbolj paše, da ga poseješ ob mlaju (kar pa se ne izide z letošnjim luninim koledarjem..), pa kako izkoristit vsa nadstropja, pa – tole sem odkrila šele danes – na luninem koledarju so posebej označeni ugodni dnevi za presajanje. Bom poenostavljala, že vidim. Preveč kombinacij, preveč mozganja, preveč možnosti. Ni dobro. Me kar malo blokira.

Torej. Naredila sem to, kar bi baje morala že na koncu zime. Narisala sem svoj vrt, ki ima trenutno 5 gred, in napisala pod vsako gredo, kaj bom pridelovala na njej.

Takole:
1. greda: solata, redkvica, čebula, korenje
2. greda: jagode, solata, grah
3. greda: paradižnik, zelje, špinača
4. greda: visok fižol, sladka koruza, bučke
5. greda: rdeča pesa, nizek fižol

Zdaj pa lepo po vrsti. Jutri bodo šli v zemljo fižol, sladka koruza in grah. Menda je treba fižol posejati do 16. maja. Fižol in sladka koruza bosta skupaj, da se mi ne bo treba ukvarjat s preklami. Za grah bom narezala šibe, ki poganjajo poleg zeliščne spirale in se jih je tako ali tako treba znebit.  

In za vse moje bučke, buče in kumare, bom naredila še eno spiralo. Imam še precej lepega komposta in skal. Pa še kakšna jagoda lahko gre vmes. Te spirale so res nekaj posebnega…

Sadike bodo šle ven po 15. maju (v sredo, 19. maja, bo po luninem koledarju pravi dan za presajanje korenaste, listne in plodovne zelenjave – za vsako po nekaj ur).

Madonca, koliko informacij. Bo treba malo poenostavit in ne hitet. Da ne pozabim, dober vrt nastaja nekaj let. Torej imam še veliko časa :)

Advertisements

2 thoughts on “Grah in fižol 12.5.10

  1. Se mi zdi, da je z vsako stvarjo na začetku tako, če jo hočeš dobro naredit. Načrti, pa mozganje, problemčki, ki jih je treba rešit… Čez par let boš pa stvari delala popolnoma z levo roko in se ti bo zdelo vse zelo samoumnevne.

  2. Oh, potem pa komaj čakam da mine teh par let :))) Neee, saj se hecam. Učiti se je nekaj najlepšega, samo intuicije se ne sme izklopit in človek ne sme gledat (več kot je nujno) na sosednje vrtove.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s