Kam po ekološko seme? 10.5.10

Zakaj se sploh ubadam in trudim z ekološkimi semeni? Zato, ker jabolko ne pade daleč od drevesa. In ker velja, da kakršen oče, takšen sin. In ker iz malega zraste veliko. In ker se po jutru dan pozna. Če se že grem ekološko pridelavo in permakulturo, bi bilo hecno, če bi preskočila temelje.

Letos sem ekološka semena dobila v eni od trgovin z ekološkimi izdelki in živili v Ljubljani, menda pa jih imajo tudi že v Kalii in Semenarni. Izbor sicer ni tako velik, kot smo ga navajeni pri konvencionalnih semenih in veliko težje je dobiti domače seme.

Če le lahko, najraje kupim ekološko ali biodinamično pridelano seme. Če tega ni, pa konvencionalno. Če se le da, pazim, da vsaj ni hibridno (oznaka F1, piše na vrečki!). Hibridna semena zdržijo samo eno leto, naslednji rod rastlin bo šibek in zato ne moremo uporabiti semen iz pridelanih plodov. Se pravi, da moram na vsak način kupiti novo seme. Še tole: če na vrečki piše, da je seme tretirano, pomeni da je obdelano z insekticidom, torej strupom (cid = strup). V kmetijstvu imajo za ravnanje s tretiranim semenom stroga pravila, od tega, kako ga je treba nujno vsega pokriti z zemljo, do tega, kako se ga, če ga po setvi še kaj ostane, skladišči. A mislite, da zato, ker je nedolžno kot nevesta?

Tu je še link do spletne trgovine Amarant (deluje v okviru Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije), kjer se da nabaviti tudi slovensko ekološko seme in sadike: http://www.amarant.si/ Ob sredah in sobotah so na ljubljanski eko tržnici na Pogačarjevem trgu, menda pa se da njihova semena kupiti tudi v nekaterih Tuševih trgovinah. Bom šla pogledat.

Do ekoloških semen se dokopljem pa še na en način: kupim ekološko zelenjavo in shranim seme. Na zgornji sliki je eko buča hokaido. V eni sami buči sem dobila kup gratis eko semen!  Izbrala bom najbolj debela in velika in vzgojila drugi rod sadik. Iz buče, ki je ostala, bo pa še kaj dobrega :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.