Najboljše z vseh možnih svetov 7.5.10

Leta 2006 sem po naključju zajadrala v eko panogo in se v zadnjih štirih letih ogromno naučila o eko živilih in izdelkih, proizvajalcih, kupcih, načinih prehrane, spoznala ljudi, ki živijo ekološko (kolikor v tem svetu lahko), ker v to verjamejo… Informacije so me spremenile. Danes NE MOREM več piti kokakole, NE MOREM kupit tuš gela, narejenega iz nafte in testiranega na živalih, NE MOREM da ne bi brala deklaracij in štela E-jev, NE MOREM da ne bi ločevala smeti. To je tako, kot vožnja s kolesom. Ko se enkrat naučiš, se ne moreš več delat, da ne znaš. Ne moreš izklopit dela svojih možganov. Ne pravim, da ne pojem ali popijem nobene packarije več. Nisem orto-whatever. Rada vzamem tisto, kar se mi takrat zame zdi najboljše. Z vseh možnih svetov.

 

Predlani je hči iz zob domačega psa rešila mladega kosa. Iz spopada jo je odnesel z rahlo poškodovano nogo. Rumenokljunca (imel je še rumeno obrobljen kljun, kot vsi mladi ptički) smo pitali s pinceto. Z mačjo hrano, kuhanimi jajci in sadjem, pa je hitro zrasel v blazno brihtnega lumpa in se v dnevni sobi naučil letat. Potem je nekega dne iz dnevne sobe zletel v gozd. Mislila sem, da je šel za vedno. Pa ne, brihtna buča je imel drugačne načrte. Čez dan je letal okrog hiše in se preganjal s siničkami, se drl kot sraka, ko je hotel jest (je znal sam, pa se mu ni dalo in nas je hodil vlečt za lase, da bi ga še futrali), nam letal nosit ogromne kobilice in se važil, kako jih požre v treh korakih; ko se je znočilo ali pa se je napovedala nevihta, se je pa ugnezdil na kuhinjskih omaricah ali na karnisi v otroški sobi. Z obeh svetov, ptičjega in človeškega, je vzel tisto, kar mu je bilo všeč. Z obeh svetov je vzel najboljše zase.

Isto bi rada tudi jaz. Hrana je draga, kvalitetna hrana pa še dražja. Zelenjava iz rastlinjakov, ki raste iz koncentrata in vode, privezana na vrvice, je vsa istega okusa; po vodi. Z sveta, ki me obkroža, bi tako kot naš kos, rada dobila najboljše. Permakultura se mi zdi prava pot. Naučila se bom, kaj naravi paše, in to uporabila na svojem vrtu, da bo narava delala meni v korist. In pri tem bom ustvarjala, se učila in uživala.

Danes sem v vrtnariji pustila 75 € za zelišča, 6 sadik paradižnika, sadiko ostrožnika, malino, dve vreči zemlje (kompromis – včasih jo uberem po bližnjici) in dve vreči belih in zelenih kamenčkov (za projekt, ki še čaka, bo pa kmalu na vrsti). Ampak – zdaj imam vse, kar potrebujem. V nedeljo (po luninem koledarju je do 12-ih čas za listnato zelenjavo) bom dokončala zeliščno spiralo, potem gremo pa spet na vrt…

3 thoughts on “Najboljše z vseh možnih svetov 7.5.10

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.