Dobro jutro, seme 6.5.10

Sredi aprila sem v zabojčke posadila semena kumar, bučk, zelja, hokaido buč in buč violin. Pač to, kar se sme posaditi v zabojčke in potem presaditi na vrt. Marsikdo tega ne mara – na primer sladka koruza, grah in fižol bodo imeli probleme, ne marajo selitev.  Tiste, ki jih lahko, pa vzgajam v zabojčkih s plastičnimi pokrovi. V vsako posodico z vlažno zemljo razporedim po 3 semena približno tako globoko, kot je seme debelo. Ne zalivam, ker lahko curek razrije zemljo, ampak rosim s šprico. In potem hodim gledat, kdaj se bo kdo zbudil. Kakšen teden pred selitvijo na vrt bom zabojčke dala na teraso, da se mladina privadi na svež zrak. Posadila jih bom šele takrat, ko bodo imeli že vsaj štiri liste.

Hokaido buče in buče violina zaenkrat še spijo. Na sliki so bučke:

Tole so kumare:

In tole mladoletno zelje. Kdo bi si mislil, da bo iz tega kdaj zrastla zeljna glava..

Pri delu na vrtu se držim setvenega koledarja. Tule je povezava: http://www.rozeinvrt.si/setveni-koledar/

Advertisements

3 thoughts on “Dobro jutro, seme 6.5.10

  1. hm… nekaj mi je prišlo na misel… ali boš upoštevala, kdaj so ugodni dnevi za presaditev po biodinamiki ali ne? nisem toliko doma v permakulturi, pa ne vem, ali se permakultura sploh s tem ukvarja in če se ne, zakaj ne?

    • Jih upoštevam, ker škodit ne more, lahko samo koristi. Pred časom sem videla neko raziskavo, kako različno rastejo rastline, glede na to, kdaj so jih sejali ali sadili. Najbolj lepo oblikovani, zdravi in krepki so bili tisti plodovi, pri katerih vzgoji so upoštevali lunin koledar. Krompirja je bilo za 33 % več. To pa nisi več heci! Tako da – absolutno ja. Včasih so vedeli tudi to, kdaj sekati les za pripravo novega ostrešja. Takšen les je ostal zdrav in ni potreboval kemikalij proti škodljivcem. Potem so ta znanja označili za babje praznoverje in raje začeli uporabljat kemikalije. Pa bi bilo toliko bolje znati po starem.

  2. ja tale tuhnova je kar faca… že toliko let se praktično ukvarja s tem kdaj je treba sejati in saditi, pa ima kar precej rezultatov…baje gredo stvari tako daleč, da če ne seješ določene stvari v času kot je treba, ti večino stvari pojedo škodljivci….

    kar se pa tiče starih znanj…. saj se bomo v človeški neumnosti, kako so kemikalije kul, kmalu obrnili kako niso kul in začeli iskati stara znanja, v kolikor jih že nismo… včasih si mislim, da menda od neolitika naprej ljudje sejemo in sadimo, škropiva pa uporabljamo le zadnjih 60 ali največ 70 let….. in kar naenkrat brez njih ne moremo!?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s